Litukan hunajaa tarjolla

2.9.2023

Kesän 2023 hunajasato on kerätty elokuun alussa, ja nyt hunajaa on saatu purkkeihin. Litukan hunajasato on lingottu ja purkitettu erikseen  ja siksi onkin mahdollisuus maistaa oman siirtolapuutarhan laadukasta ja paikallista hunajaa.

Mehiläishoitajat Riitta Salo ja Sonja Sinisalo myyvät uuden satokauden hunajaa sekä juoksevana että pehmeäksi kiteytettynä. Litukan siirtolapuutarhayhdistys on ostanut ostanut 50 purkkia juoksevaa ja 50 purkkia kiteytettyä hunaja ja myy sitä samalla hinnalla litukkalaisille. 

Hunajan hinta on 7 euroa / 300 g. 

Myyntipäivät

Litukan hunajaa myynnissä Takkatuvalla maanantaina

18.9 klo 17- 18

25.9 klo 17- 18

Syystalkoopäivänä lauantaina 14.10

klo 12- 15

Juokseva hunaja

Kaikki hunaja on aina lingottaessa juoksevaa. Hunajan juoksevuuteen vaikuttavat ne alkuperäiskasvit, joista mehiläiset ovat meden keränneet. Meden sisältämät eri sokerit määräävät sen, miten nopeasti hunaja alkaa kiteytyä. Kaupunkihunajassa on kuitenkin usein mettä lehmuksista, jolloin hunaja voi säilyä pitkäänkin juoksevana. Kiteytyneen hunajan voi aina vesihauteessa lämmittää uudelleen juoksevaksi.

Kiteytetty, pehmeä hunaja

Useat tarhaajat kiteyttävät hunajan tarkoituksellisesti pehmeäksi. Tämä tehdään mekaanisesti vaivaamalla hunajaa useampien päivien ajan, jolloin hunajan kiderakenteet rikkoutuvat, ja hunaja muuttuu pehmeäksi. Tälläinen hunaja on purkittaessa vielä juoksevahkoa, mutta kiteytyy muotoon, jossa sitä on helppo lusikoida purkista tai levittää veitsellä leivän päälle.

Hunajaan voi tulla myöhemmin valkoisia kiteitä. Ne eivät ole hometta vaan härmää. Härmä on merkki laadukkaasta hunajasta, joka on kuivaa.


Lue lisää Litukan mehiläisistä

Mehiläishoitaja Riitta Salo puolisoineen tekemässä pesätarkastusta. Kuva Sonja Sinisalo.