Kompostointi
Kaikki maatuva puutarhajäte kompostoidaan omalla palstalla. Sitä ei saa viedä sekajäteroskiksiin eikä biojätteen keräysastiaan. Kompostointi tuottaa hyvää multaa, mikä puolestaan vähentää ostomullan tarvetta.
Isommat risut viedään yhdistyksen keräykseen tai toimitetaan itse jätekeskukseen. Ne voi myös hakettaa oman kompostin kuivikkeeksi.
Muuta biojätettä eli ruokajätettä saa kompostoida vain hyvin eristetyssä lämpökompostoreissa. Omasta kompostorista pitää tehdä ilmoitus jätehuoltoviranomaisille. Ruokajätettä saa viedä myös biojätteen keräysastioihin.
Yhteisiltä alueilta tulevat puutarhajätteet voi viedä yhdistyksen komposteihin, joita on uudella puolella aitauksessa ja vanhalla puolella wc:n takana. Niihin aines pitää pilkkoa. Jos et tätä ehdi tekemään, jätä viherjäte säkissä aitaukseen (uusi puoli) tai puukehikkoon (vanha puoli). Ruohojäte saa jäädä nurmikolle lannoitteeksi.
Elämänlankaa ja tautisia kasveja ja kasvinosia ei saa laittaa kompostiin, jos ei ole varma, että se tuhoaa taudin levittäjät. Käytännössä tähän tarvitaan lämpökompostori. Nämä saa laittaa sekajätteen keräysastiaan suljetussa muovipussissa.
Kompostointivinkkejä
Pirkanmaan Jätehuoltoyhdistys: Kompostointiopas
Helsingin seudun ympäristöpalvelut: Kompostointiopas
Toimiva puutarhakomposti voi olla hyvin monenlainen: yksinkertainen kasa, puu- tai metallikehikko tai kaupasta ostettu kompostori.
Alla ohje kaksiosaisen Litukan Pömpeli -kompostikehikon rakentamiseen.
Rakennusohje kaksiosaiseen kompostikehikkoon
